Ketahui Rss Feed Blog

Sebelum mengetahui url rss feed blog korang terlebih dahulu kena tahu apadia rss feed?
Kerana ada yang taktau mengenahinya. Rss adalah singkatan bagi Rich Site Summary (ringkasan sebuah website/blog). Ianya untuk mendapatkan update terbaru.

So, kekadang korang akan terjumpanya untuk memerlukan korang mengisi url rss blog korang seperti artikel bie yang lepas tentang submit ping kat sini

contoh:-

Ketahui Rss Feed Blog
tengok kat tanda * rss url (optional)

Untuk ketahui url rss korang hanya untuk pengguna window mozilla firefox je

1).Go to ur blog masing2

Ketahui Rss Feed Blog


2).Seperti gambar diatas korang klik kanan.

3).Then klik kat View Page Info

4).Automatik terbuka window popup seperti gambar kat bawah

Ketahui Rss Feed Blog


5).Korang klik kat Feeds tersebut.

6).Nanti akan tertera korang punya rss feed blog. Ada Atom dan Rss korang pilih satu je..Selesai.


#nota:-

http://url blog korang/feeds/posts/default?alt=rss
adalah alamat rss feed blog yang belum diubah feedburner jika korang ingin mengubahnya (kalau taknak ubah pun takpe)
kena daftar terlebih dahulu kat feedburner akan jadi seperti ini..
http://feeds.feedburner.com/nama blog korang

2 comments:

  1. Dulu mmg tarau sepatah haram. Dah lm jd blogger bru fhm fungsinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. samala sy pon mcmtue dulu hihi...ingat xpenting :P

      Delete