Getah Aka Separator Braces

Selesai cabut gigi minggu lepas so next week datang balik kat klinik for using getah aka separator.

separator like this -_____-
Before i wearing separator, i had review what is separator for..
"Fungsi sebenarnya separator atau nama lain yang sering kita sebut getah adalah untuk menjarakkan gigi gerham so memudahkan doc pasang braces nanti. Normally pakai separator dalam masa seminggu."

Isnin 1julai first month beb...i wore separators. Appointment 9.30am, semangat tegar 9am dah sampai kat klinik hehe (berkobar2 datang awal) belum 9.30am dah kena panggil masuk and doc pasang separator kejap je beberapa saat dah siap.

"pendapat masing2 tentang separator,
pakai separator sakit sampai ke otak sakit dia! ada lagi kata sakit macam cabut gigi!
manakala pendapat lain..
tak sakit pun...okey je!

So sekarang mana yang betul sakit ke tak??

Okey i told uols,contoh paling dekat saya sendiri for my experience mengenai separator pendapat2 yang ada kat atas tu saya merasa kedua2nya sekali sakit dan tak sakit. macamane boleh?? now i got 2 separators sebelah kiri dan kanan belah atas gigi gerham.
sakit mahupun tak sakit ianya bergantung dengan struktur gigi korang macamane. If gigi gerham korang strukturnya rapat sangat2 macam gigi gerham saya sebelah kanan memang terasa sakit tapi takde pulak sakit sampai ke otak dengan rasa macam cabut gigi pun hehe sakitnya rasa denyut2 sengal2 je.
Then if gigi gerham korang ada ruang sikit tak rapat sangat macam gigi gerham saya sebelah kiri nie tak ada sakit langsung.

That why diantara sebab penyebabnya  mengenai separator.."

first pakai separator terpaksa i ate.. 
porriage
denyut2 sengal2 kat gigi terasa kena makan yang lembut2 sikit hehe. For my breakfast n dinner. porriage,hot milk and oranges.
esoknya dah okey balik tak rasa sakit langsung siap boleh menternak lemak balik hehe..
rojak & spagetti
takeaway rojak  my parents bought it and homemade spagetti my mom cooks.

12 comments:

  1. Banyak betul stepnya yeh Bieaz....Tp okje tengok Bieaz cantik dah....kenapa pakai braces pulak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. takdelah cantik..sedang je Okje hihi:)
      sbb gigi ada senget sikit sebab tue pakai braces.

      Delete
  2. tengok dah rasa tak selesa lagi2 pakai separator hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk sehari je tak selesa esuknya pulih balik macam biasa:)

      Delete
  3. bubur nampak sedap pula saya tengok hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyelah...perlilah tuh Hmmmmm...hihi

      Delete
  4. dik walaupun gigi denyut2 menu tetap ohsem..:) sedapnya spagetti akk dah lama tak makan

    rajin mak bie buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom datang rumah makan spagetti haha mama bie paling rajin masak tuh yang suka sangat:)

      Delete
  5. ohh..cm tu fungsinye..sdp lak tgk spagetti

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Bie,

    Waah..dah bergetah ( :-D ) and braces pulak ye...hehe..but I like ternak lemak proses tu..hehe..

    Anyway...Selamat Menyambut kedatangan bulan Ramadhan..semoga Allah SWT permudahkan bagi kita menjalankan amal ibadah dengan lebih baik and sempurna...amiin. Mohon maaf salah dan silap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam..

      hihi bab2 ternak memang top lists i know u...wink2x
      To u too salam ramadhan hope puasa tahun nie lebih baik dari tahun lepas...me too mohon maaf :)

      Delete