Umai

Umai agak femes di sarawak dah boleh dikategorikan menu wajib durank malah super duber dabom bila kena dengan cara buatnya.

Pernah sekali try beli kat gerai tak sedap langsung rasa nak muntah geli pun ada! pastu tu tak berani lagi nak try....
TAPI
semalam mama buat umai. Mahu tak mahu paksa juga try OMG...... T___T
Dah try try lain pulak sedap wei...


nie dia rupa umai mama buat
fresh sangat2
Marvelous.......

16 comments:

  1. umai sedap gilor
    yup marvelous

    ReplyDelete
  2. Ape bahan2 dlm tu Bie? yas tgk len macam jerrr...sok2 leh tanye org swak kt opis nihhh

    ReplyDelete
  3. seriusly, teringin nak try~ ada lagi satu makanan tu yang masak dalam buluh, itu pun nak try jugak~

    ReplyDelete
  4. @Rizal
    memang sedap tapi mesti ikan yang betul2 fresh...kalo tak fresh tak sedap langsung

    ReplyDelete
  5. @Yastro
    ahahah memang lain macam je Yas tapi dah cuba gilor hik..
    Bahannya bawang merah,halia,air perahan limau kasturi,nak pedas bubuh lada pastu bubuh perisa tu je :)
    ikan mesti fresh2 hihi ni guna ikan tenggiri
    diperap je :)

    ReplyDelete
  6. @dhiera
    yang dlm buluh tu Bie pon blom penah try...

    ReplyDelete
  7. belum pernah try lagi umai ni dok dgr pun sedap juga

    ReplyDelete
  8. yas dh tanya kawan yg asal swk tu...bila tanya jerr terus dia akngkat jari....sedddapppp katanya...hehehe
    Dia kata ada 3 jenis..tak tau laa...

    ReplyDelete
  9. @wiLLzzoaLLy
    nanti try arr mcmane :)

    ReplyDelete
  10. @Yastro
    hahaha wah sanggup sunggup tanya ahahah
    oh iyeker ada 3 jenis Bie taktau pulak hik3

    ReplyDelete
  11. teringinnya nak rasa! makan camtu je ke? ke buat lauk? sori aku jakun sikit... hahaha

    ReplyDelete
  12. @RedVixen
    nanti cuba la Red hihi
    buat lauk Red kalo makan mcmtuh tak lalu nak makan Ahahaha Xpe la jakun :)

    ReplyDelete
  13. Umai tu ape rmuan2 dia? Xtau lak sal mknn ni. hehe

    ReplyDelete
  14. @Siti Arfah
    Ramuannya guna ni je
    bawang merah,halia,air perahan limau kasturi,nak pedas bubuh cili padi pastu bubuh perisa n guna ikan tenggiri tu je :)

    Bie pon sama gak xtau sebab nie mama Bie yang buat kalau bie yang buat dah tak nampak umai dah Hahahaha

    ReplyDelete
  15. Owh br tau. hehe. Gne ikan upenye. Btw tq gtau ape itu umai. :)

    ReplyDelete