HARAM Menyambut Valentine Day

14 Februari merupakan hari yang dianggap keramat oleh pasangan2 berkasih. Inilah masa untuk mengisytiharkan ketulusan cinta masing2. Ugama lain memanglah tak jadi hal itu dah gaya mereka tetapi sambutan nie bukan khas untuk kita yang beragama Islam. Buat apalah nak menyusah2kan diri sendiri. Tak payah nak tunggu2 14 Februari baru nak tunjukkan kasih sayang kita. Kasih sayang pun mesti ada had dan batasnya jangan main redah aje tak pikir2 secara dalam. SEJARAH SAMBUTAN VALENTINE DAY tidak ada kena mengena dengan kita, kita aje terikut2 padahal mereka tak ikut pun cara kita............. Valentine nie adalah memperingati PADERI sebenarnya, yang di hukum bunuh oleh pemerintahan Rome Claudius 11, antara lain kisahnya, Saint Valentine juga di hukum bunuh kerana mengahwinkan salah seorang askar secara rahsia memandangkan undang2 Rome menghalang golongan pemuda berkahwin dan yang terakhir kisahnya, memperingati peristiwa seorang pederi yang sering mengutus kad bertulis ' FROM YOUR VALENTINE ' kepada seorang gadis anak pengawal penjara. Sebab itulah kisahnya kan... kan.... tengok kejadian nie tak ada kena mengena dengan kitakan ( orang Islam ) itulah hang aje yang susah2 buat.......

2 comments:

  1. yup buat kita umat islam, tidak ada manfaatnya merayakan valentine. Malah tidak ada dalam syariat islam...

    ReplyDelete
  2. btl tu.depend tu our "pegangan" laa.

    ReplyDelete