Manfaat Memberi Komen

Tahukah anda manfaat yang anda perolehi sekiranya anda adalah seorang yang sering memberi komen di posting rakan-rakan blogger anda??

KOMEN merupakan komunikasi dua arah diantara pengunjung dengan pemilik blog sehingga terbentuknya hubungan yang positif.

Dari komen ini anda meninggalkan link anda ke blog anda kunjungi melalui komen juga anda dengan blogger lain boleh meninggalkan sebuah TRACKBACK.

TRACKBACK ini membantu anda membangunkan hubungan sesama blogger lain serta MENARIK TRAFFIC BARU ke blog anda...
Ianya turut membantu mengoptimalkan RANKING si pemberi komen di SEARCH ENGINE...

So..berusaha lah merajinkan diri anda dan mengambil sedikit masa untuk meninggalkan komen anda....

40 comments:

  1. nice info..thx atas kongsiannya!!

    rupa2nya macamtuh baru tahu..ingat drop kat shoutbox dapat naik traffic heheh

    ReplyDelete
  2. info paling bermanfaat..

    up traffic ;)

    ReplyDelete
  3. wahhhh perkongsian pengalaman paling berguna sekali..
    akan ricky buat tak boleh malas lagi meniggalkan komen lepas nih

    ReplyDelete
  4. hello dear!nice info for ur sharing..it's great

    ReplyDelete
  5. cam tu nak komen bie selalulah. jangan lupa komen akak plak ye.kwang kwang

    ReplyDelete
  6. langsung komen untuk mendapatkan keuntungannya.:D

    ReplyDelete
  7. @Rizal
    sama2 Rizal...bie kasi tahu apa yg Bie tahu sejak mula2 jadi blogger cara nih boleh pakai hehehe.
    drop kat shout xberapa sangat trafficnya tak masuk dalam search engine =D

    @HB_Awang
    yehhhh....hahahah :p

    @Ultramen Ricky
    tahu xpe..mula nie rajin2 kan diri sket drop kat comment plak

    ReplyDelete
  8. @Yanggalyz
    hello..u'r welcome!! =D

    @..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::..
    yup2...hehehe

    @ina mail
    aha2...akak komen saja selalu heheh oke nanti Bie terjah blog akak ek hehehe

    ReplyDelete
  9. @daerahku daerah Gambut
    iye...mendapat keuntungan hehehe =D

    ReplyDelete
  10. selalunya mmg tinggalkan komen walau hanya komen mcm ni

    :-)

    hahahhaha

    tapi kalau dah mengantuk sgt tp nak gak re-visit visitor ha baru la shout kat shoutbox

    ReplyDelete
  11. @.::WaNiE::.
    aha2 betul janji tinggalkan komen ahahahah....

    ReplyDelete
  12. suka sangat info bie kongsikan..sangat2 berguna

    makasih bie

    ReplyDelete
  13. nice info sy baru tahu heheheee...
    upanya caranya macamne

    Bie nak tanya macamne nak wat visitors ramai??sy masih baru nak minta info..

    ReplyDelete
  14. macam tuh caranya..selalu sy wat shoutbox jer hehehehh

    ReplyDelete
  15. singgah sini,
    betul tuh cara nih betul2 berhasil

    ur blog nice bie..

    ReplyDelete
  16. saya komen cni ;-) hehe
    sy stuju tu salu komen
    d blog kwn2 mmg up traffic sy ;-)

    ReplyDelete
  17. infO yang bagus!

    bOnda pun agak lama tak kOmen kat sini..sO sOrry ye daling =)

    ReplyDelete
  18. @billarisha
    sama2...saja nak kongsi hahah

    @aikkaila
    oh iye ker hehehe....
    pasal nak ramai visitors tuh nanti Bie kongsikan ye =D

    @Gaidinaly
    hahaha...Bie pn kekdg jer wat kat sna gak tuhpn kalau tym2 nak cepat hehehe :p

    ReplyDelete
  19. @ghanny_ikkram
    yup2..ur rite =D

    @MiSs TOrA
    aha2..pasal tuh la Bie suka drop kat komen jer

    @b.O.n.d.a
    heheheee...xape la Bonda..Bie pn lama gak xkomen kat blog Bonda hehehe..
    nanti Bie terjah ek..

    ReplyDelete
  20. suka la msuk blog bie nieh...ada ja info2 yang cm best..hehe

    ReplyDelete
  21. betul, betul,betul :D. nice share

    ReplyDelete
  22. betul, betul, betul.. nice tips :)

    ReplyDelete
  23. @Colourful life
    oh iye ker..hehehe..
    malu terus hahahaa
    sama2...

    @Jiox
    yup2..thanks..

    ReplyDelete
  24. Betul bgt, setuju bgt deh...
    makanya jgn pelit, selalu berkomen diblog manapun....
    untungnya ada bwt diri kita jg kok.
    tul gak?

    ReplyDelete
  25. @Penghuni 60
    yupppp ur rite...keuntungan kita juga :]

    ReplyDelete
  26. nice sharing infonya bie..
    banyak manfaatnya

    ReplyDelete
  27. mmg up traffic info nie amat2 berguna..

    ReplyDelete
  28. setuju banget sahabat...kalau beri comment berarti terjadi hubungan komunikasi dua arah yang saling menguntungkan..
    makasih sharingnya..

    ReplyDelete
  29. @masitah
    sama2..aha2 manfaat pn kat kita juga

    @amir ahmad
    yup..

    @fadillah muhidayat
    mmg up traffic sangat2...

    ReplyDelete
  30. @ASMANU
    ya..terjadinya satu komunikasi..
    amat2 beruntung bagi kita yang suka meningglkan komen

    @|| NaFiRaa ||
    yeeaahhh.... =D

    ReplyDelete
  31. Setuju banget bro.... pa lagi yang dikomen pengikut paham dofollow..:)

    ReplyDelete
  32. makasih nih,,atas infonya,,,sukses selalu

    ReplyDelete
  33. @K'joed
    yah...setuju banget :]

    @lukman hakim
    sama2..
    u too..sukses selalu

    ReplyDelete
  34. kalau begitu saya juga mau memberi komen...maklum lahhh org baru ..kenelah rajin melawat kaw org lainn...thanks.

    ReplyDelete
  35. @Yasri
    aha2 kene jgk melawat..Kita juga dpt untung nanti :]

    ReplyDelete
  36. baru tau info ni..lepas ni nak selalu la komen kat blog.thanks for info

    ReplyDelete
  37. @Jieda
    ur welcome jieda...aha2 berusha komen kat blog nak ambik traffic

    ReplyDelete