Omg!! Jerawat

Masalah jerawat hampir semua orang tak suka akan kehadirannya bagai mimpi ngeri nak dihapus semahu2nya bahkan sampai sanggup tak keluar rumah dah tumbuh beketul2. Macam2 usaha dibuat try pelbagai produk so bila dah tak sesuai seluruh muka penuh dengan jerawat.

Situasi ini yang yang saya lalui, rimas benci sangat2.
Its started selepas balik dari pantai semakin kerap tumbuh beketul2 uhuhu. Risau?? of course sebab sebelum nie tak pernah begini!!


sebelum kena jerawat happy sakan weiii....


Tapi bila dah kena Hmmmmm......benci jerawat!!!! Teruk tak la seterukkk sangat tetap juga benci :(

Untuk solutionnya, kena pergi jumpa pakar kulit cuma itu pilihan yang tepat.


Surat appointment dari klinik untuk pergi ke pakar kulit kat hospital besar dah jumpa hari rabu yang lalu..


around 10am dah selesai my appointment......
#tetap guna tangga taknak guna lif exercise kononnya :P


kena beri 4 jenis ubat


tau2 kena pulak perjanjian doktor! so tahun depan bulan1 kena jumpa doktor tu lagi.. just for checking and baru beri kosmetik yang sesuai.

Balik dari pakar kulit, menternak lemak sudah menjadi salah satu kewajipan.


nasi ayam with ayam kukus


kena makan ubat antibotic uhuhhhh.........


nasi ayam untuk mybro..

Recap balik diantara ubat saya guna..


Ini yang first bila tym mula2 kena pigi klinik swasta. Bila doc check he say tak serius sangat so beri ubat ni. Cuma antibotic telan tu je yang ngam ubat yang lain tak sesuai langsung.
-Acne Aid habis muka naik bintik2 merah
-pimple gel tak buat jerawat tu mengempis malah semakin membesar huhhh..


selang beberapa minggu mama bapa yang dok risau tengok muka anak dia bejerawat still tak elok2 dah macam volcano rupanya. Durank pujuk pulak gi klinik kerajaan dekat dengan rumah. kat sana la bermulanya doc tersebut gi surat untuk pergi ke pakar kulit. But sebelum gi pakar kulit kena buat appointment takde maknanya nak datang sesuka hati perlu tunggu beberapa minggu. So doc tu beri ubat sama juga seperti sebelum ni tetap ambil antibotic cuma itu yang sesuai.
-PanOxyl tak sesuai sebab terlalu kuat beri yang 10 boleh kulit terbakar pehhhhh habis muka terussss..


Nie ubat dari pakar kulit dalam beberapa hari guna dah makin beransur elok. Suka terus insyaALLAH nie yang sesuai kot.
-Botol penutupnya warna merah adalah larutan hibitane untuk cuci muka. Cuma guna 5ml pastu tambah dengan air 500ml.
-Mycin guna untuk siang
-PanOxyl yang nie sesuai sebab tak kuat cuma 5 guna untuk malam
-Antibotic sama sebelum nie...

23 comments:

  1. kesiannya tpi tgk2 Xseroius sgt semoga cepat sembuh. Biasa ar bru2 prh hidap memg mcmtuh

    ReplyDelete
  2. cepat sembuh.

    panoxyl sush dh nak dpt kat gurdian

    ReplyDelete
  3. kalau nak jumpa pakar kulit kan, kena betul2 yang bermasalah ke ape?? what about parut?? masalah parut sy ni cm susah nak hilang.. and white heads macam susah nak control. camne ea??

    ReplyDelete
  4. Patut la jerawat banyakk...menternak lemak je kejenya Bie nihh...hehehe Jgn maree yerrr...

    Semoga jerawat yg x comei tu ilang....errrr ke Bie tgh bercinta nih....hehehe

    ReplyDelete
  5. @Rizal
    serius tak juga tapi memang tak suka jerawat tuh sungguh mencacatkan rupa terus uhuhu

    ReplyDelete
  6. @HB_Awang
    iyeker!! Tak tau plak pasal belum pernah beli sebelum nie :)

    ReplyDelete
  7. @c.i.k.a.m.i.e.a
    Tak juga yang tak betul2 masalah pun buleh pergi lebih elok bebanding awak try produk lain nanti takut melarat pulak.

    Bout parut yang saya dgr2 Bio Oil elok untuk parut tapi kena sabar coz ambil masa lama nak ilang.white heads kena buat facial :)

    ReplyDelete
  8. @Yastro
    hahaha tue la pasal asyik makan je yang Bie tahu :P kalo tak makan memang tak best

    harap2 hilang hehehe...cinta?? tak ekk hahah sibuk keje kot :P

    ReplyDelete
  9. jgn sibuk sgt kerja sampai tak sempat nak cari pasangan tau...hehehe

    ReplyDelete
  10. wah... sama mcm sy, tp sy lagi teruk dari awak, n skng tengah berubat menggunakan perubatan homeopati.. alhamdulillah makin baik, walaupun proses baiknya lama... huhu

    ReplyDelete
  11. kak bieaz... banyak betul ubat... hehehe

    ReplyDelete
  12. @Yastro
    hahaha nanti2 je pikir keje dulu cehhhh :P

    ReplyDelete
  13. @- LIANA ASIF -
    oh iyeker...awak guna homeopati! sy blm pernah buat perubatan tuh lgi.
    Hope sembuh nanti walaupun ambil masa.

    ReplyDelete
  14. @Nizam
    banyak sangat2 bro.... :)
    nak sembuh punya pasal uhuhu

    ReplyDelete
  15. You sensitive to beach area ke sis that berjerawat like that or was it because something that you ate during that time?

    Anyway, hope you are better now, and your face back to kilat berseri-seri..

    and senyum selalu..petua awet muda..hehehe..

    :-)

    ReplyDelete
  16. @Cheqna
    Yup sensitive...uhuhu
    tahun lepas gi pantai masalah sama gak jerawat

    insyaALLAH..nie pun dah better sikit hehehe.
    happy balik :)

    ReplyDelete
  17. kulit sensitive eh? erm..salu kalau macam ni tak boleh pakai sebarang bahan pencuci or krim muka sesuka hati..btw, minu air masak byk2 la..elok untuk cuci darah dalam badan.. :)

    ReplyDelete
  18. @Elie Lily
    yup sensitive sangat2..tuh arr dah tak suka hati lagi dah nak pakai kat muka!
    Nie pun ada elok2 dah :)

    ReplyDelete
  19. hai,boleh nk tau tk klinik swasta yg awk pergi tu specialist for skin ke atau klinik swasta yg general tuk demam selsema jgk tu.sy ada juga pergi klinik swasta sbb mslh kulit tp hasilnya terbaik.

    ReplyDelete
  20. @Anonymous
    hi...nie for specialist skin.
    sbb sblm2 nie sy pnh gi klinik swasta tuk demam selesma hampeh je abis muka tak sembuh.dah gi kat specialist nie kulit dah oke dah hehe

    ReplyDelete
  21. Huhu..take care..semoga cepat sembuh. Jaga makan, InsyaAllah. :D

    ReplyDelete